De afgelopen dagen werd het de roeiwereld meer dan duidelijk dat Nereus de 133e Varsity won. Wie Facebook heeft, kon niet om de artikelen op NLroei en Roeined heen, en werd overspoeld door foto’s van ondermeer Lars Veling, Ben Kortman en mijzelf, Merijn Soeters dus. Maar hoe was de belangstelling buiten de roeiwereld?
De vooraankondiging van de Varsity aan de pers schrijft ondermeer:
“De Varsity doet roeiers uit de nationale top telkens weer terugkeren naar hun vereniging van oorsprong. Zij zullen strijden in de Race der Oude vieren, van oudsher hét hoofdnummer van de Varsity, ter verdediging van de eer van hun vereniging en stad!
- De Varsity wordt gestart door zo’n 1000 roeiers waaronder veel nationale toppers;
- De Race der Oude Vieren, waarin de beste roeiers van Nederland tegen elkaar strijden, wordt verroeid over 3 kilometer;
- De Race der Oude Vieren is volgens sommige roeiers waardevoller dan Olympisch goud.
- Diverse VIP’s zijn aanwezig (universiteitsbestuurders, politici, oud-winnaars etc.) De Varsity is sinds 2015 immaterieel erfgoed en staat op de UNESCO-lijst.”
Dat belooft dus nogal wat. Maar wordt dat ook werkelijkheid? In hoeverre zijn media geïnteresseerd in de Varsity?
Dagbladen
Misschien wel het meest uitgebreide en onderbouwde artikel wordt geschreven door Coen Eggenkamp in het regionale Leidsch Dagblad. Daar wordt ook al meteen aangestipt of de Varsity nu werkelijk zo belangrijk is. Volgens de coach niet, volgens de kritische oud-leden wel. De publicatie in dagblad Het Parool, hier rechtsboven, toch het Amsterdamse blad dat roeien altijd hoog in het vaandel heeft, werkt stukken relativerender. Ver achterin het sportkatern staan tien regeltjes in de zijkolom, overgenomen uit een persbericht. Opvallend, aangezien Nereus toch een Amsterdamse vereniging is. Regionaal medium RTV Utrecht deed live radioverslag van de finale van de Oude Vieren.
Landelijk wijdt Telegraaf bij monde van redacteur Bert Schaap wat meer tekst aan de Varsity. Het verhaal dat hiernaast staat, wordt opgehangen aan Diederik Simon. De coach van de ploeg is immers nog steeds bekender dan de relatieve onbekende roeiers die de Oude Vier van de ASR dit jaar bemanden. Het AD nam dit ANP-bericht over. Daarnij plaatste de krant een algemene stockfoto. Dat zegt ook dat het belang klein is. Volkskrant en NRC plaatsten dit jaar helemaal geen artikelen over de Varsity na het evenement.
Universiteitsbladen
Een aantal universiteitsbladen vindt de Varsity wel altijd interessant. Het Amsterdamse Folia stuurt een verslaggever naar Houten en plaatst een min of meer uitgebreid artikel. Nelson Ritsema is immers student Russisch aan de UvA. Erasmus Magazine waardeert de tweede plaats voor Skadi en plaats een artikel met beeld van mij. In Nijmegen is het groot nieuws dat de eerstejaars lichte dames blik trekken.
Roeibladen
Het Varsity Magazine is een buitengewoon en behoorlijk professioneel tot nu toe nog steeds terugkerend initiatief. Al kampt het blad met tekorten, het weet nog steeds ieder jaar voorafgaand aan de wedstrijd graspollen smijten boeiende artikelen neer te zetten. Een ander verdienmodel blijkt langzamerhand noodzakelijk. Zie deze kritiek als een stimulans om te doneren. Hoe dan ook, ‘voorafgaand aan’, da’s dus niet ná de Varsity.
Het onvolprezen blad Roei! (inmiddels zo’n 1600 abonnees) heeft te kennen gegeven waarschijnlijk weinig aandacht aan de Varsity te zullen besteden.
Weinig bekenden, middelen en ruimte
Deel van de oorzaak van de beperkte aandacht in de pers is het feit dat in dit olympische jaar de toppers helemaal niet mee doen, zoals wel wordt gesuggereerd door de organisatie. Afgezien van wie er vanwege zijn studie nog in aanmerking komt, kan het zeker helpen als landelijke en regionale media de hen bekende namen op de startlijst zien staan. Natuurlijk is het voor journalisten en lezers interessanter wanneer de mannen starten die daadwerkelijk ook WK’s roeien.
Daarbij is een aantal bladen onlangs hevig gereorganiseerd. Er zijn geen middelen meer om freelancers opdrachten te geven. ‘Content’ (inhoud) wordt vaker centraal afgenomen. Dan telt wat voor de gemiddelde lezer het boeiendst is: voetbal (ook de plaatselijke derde divisie wordt als boeiender beoordeeld dan roeien), tennis en wielrennen hebben voorrang. Een krant heeft een van tevoren vastgesteld aantal pagina’s voor sport. Is het een druk sportweekend, dan valt roeien af.
De verdere roei-agenda is evenzeer belangrijk. Je moet je voorstellen: er is, naast wisselende redacteuren, een aantal journalisten in Nederland die regelmatig het roeien verslaan. Lennart Bloemhof in de Volkskrant, Michiel Jonkman het Parool, Coen Eggenkamp onder andere het Leidsch Dagblad, Koos Bauman het Dagblad van het Noorden en Bert Schaap in de Telegraaf. Die mannen (wanneer voegt een vrouw zich bij dit gezelschap?) moeten steeds lobbyen voor plek. Met de Heineken en Head achter ons, en het internationale seizoen voor ons, krijgt de Varsity nu eenmaal weinig ruimte.
Goed nieuws
Het goede nieuws? Het is 2016, en dus een olympisch jaar. Dit betekent dat het roeien wel degelijk meer aandacht krijgt dan anders. Zo was er voor mijzelf ruimte om naar Soustons en Sevilla te gaan. En we zijn nog maar net begonnen. Deze week vertrekt een groepje persmensen naar Varese voor de eerste wereldbeker van het jaar. Daarna volgen het olympische kwalificatie toernooi en de wereldbeker in Luzern, de EK in Brandenburg, de Olympische Spelen en de WK in eigen land. We zullen dus nog veel te weten komen over de roei-toppers. Meer dan na de Varsity.
Heb je meer artikelen gezien? Mail het naar merijn@merijnsoeters.com. Dan vul ik het aan.
Toegevoegd: deze foto van Dagblad van het Noorden werd naar me toe gestuurd: